Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (2024)

Landets statsminister og Ap-leder tar imot VG på en benk i hagen, utenfor familiens hjem på Ris nordvest i Oslo, som han koser seg over å kunne dra til en gang imellom, fra statsministerboligen bak Slottet.

– Jeg har planer om å flytte tilbake hit en gang i fremtiden, sier han.

Med underforstått signal om at han har klare ambisjoner om å holde Erna Solberg unna Statsministerens kontor i de neste fem årene.

– Har en dyp og inderlig tro

Den ambisjonen er det ganske ambisiøst å ha, med målinger som ofte skvalper langt under 20 prosent for Arbeiderpartiet hans – og med en regjeringspartner, Sp, som også beveger seg på bunnivå.

– Dette er et valg vi både kan og skal vinne. Det kom nylig en måling som viste et knapt rødgrønt flertall. Og så handler det også om hvilke parti som kommer over og under sperregrensen. Og så er det et år igjen, sier Støre og lener seg på gammel glede:

– Jeg var vitne til at Ap våren 1993 hadde 27–28 prosent og endte på 36 prosent ved valget få måneder senere.

– 36,9 ...?

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (1)

Han overser spørsmålet, som gjorde Thorbjørn Jagland historisk og fortsetter:

– Jeg har en statsråd i min regjering, Kari Nessa Nordtun, som et halvt år før siste valg, hadde 16–17 prosent oppslu*tning for Ap i Stavanger – og fikk over 30.

– Jeg nevner dette, fortsetter han:

– Fordi jeg har en dyp og inderlig tro på at vi kan klare det – klare å vinne velgernes tillit, som gjør at vi kan fortsette i regjering. Jeg har en plan, som jeg har stor tro på, og jeg har veldig bra folk.

– Disse bra folkene har en tendens til å rote det til innimellom?

– Når det skjer, er det min jobb å håndtere hver enkelt sak for seg på en klar og tydelig måte. Mitt poeng er: Vi har veldig mange dyktige politikere, både i regjeringen og i partiet vårt ellers. Det vokser frem en ny generasjon, og det gjør meg sterk i troen på at vi kan vinne valget neste år.

VG tar en telefon: Støre får støtte fra uventet hold.

Høyre-mannen Johan Giertsen i Poll of Polls er enig med Støre i at de rødgrønne har en god mulighet til å vinne valget, selv om Ap og Sp gjør det dårlig akkurat nå.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (2)

– Det kan bli veldig jevnt. Stortingsvalget i 2025 blir veldig spennende, sier Giertsen.

Han sier hvem som kommer over og under sperregrensen, kan være utslagsgivende.

– Og så er det ofte slik med partier som sliter, at de ofte greier å mobilisere og løfte seg når det nærmer seg valg, fordi de har en større gruppe å mobilisere; de som har stemt på dem før, men som har forlatt dem eller satt seg på gjerdet, sier Giertsen.

– Gir tid til å tenke

Før vi satte oss ned med pappbegeret med kaffe på benken i hagen med Støre, var han aktivt i gang med en øks.

Et gedigent furutre på eiendommen er felt og far har kommet for å hjelpe sønnen, som for tiden bor her med familien, med vedkløyvingen og plenklipp.

– Dette er fine omgivelser for meg, som jeg trives i. Å være i skogen og jobbe gir tid til å tenke.

Han svinger øksa med trenet hånd, men furu-beistet er stort og det tar sin tid før det er beseiret og kløvd.

– Det er som med høyre-siden, du må slite med dem, men de må gi seg til slu*tt, sier han og ler.

Noen spørsmål knyttet til denne saken

Hvem er Jonas Gahr Støre?

Jonas Gahr Støre er lederen for Arbeiderpartiet i Norge og fungerer også som landets statsminister. Han har vært en sentral figur i norsk politikk og har tidligere hatt roller som utenriksminister og helseminister.

Hva mener Støre om Arbeiderpartiets sjanser i neste valg?

Til tross for lave meningsmålinger for Arbeiderpartiet, uttrykker Støre en sterk tro på at partiet kan vinne tilbake velgernes tillit og fortsette å styre. Han sammenligner situasjonen med tidligere valg der Ap har klart å øke sin oppslu*tning nærmere valgdagen.

Hva er sperregrensen, og hvorfor er den viktig?

Sperregrensen i Norge er på 4 prosent og er den prosentandelen et parti må oppnå for å få utjevningsmandater i Stortinget. Å komme over eller under denne grensen kan være avgjørende for om et parti kan påvirke sammensetningen av regjeringen og dermed politikken som føres.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (3)
Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (4)

– Jeg har en plan

VG får intervjuet fordi Erna Solberg for noen uker siden fikk lov å fortelle om sin plan for å vippe Støre ut av statsministerkontoret.

– Jeg gleder meg til å møte Erna Solberg til duell fremover. De prioriterer skattekutt til dem som har mest og det tror jeg ikke folk er enige i, mener Støre.

– Jeg har også en plan, sier han og leverer korte punkter:

  • Folk skal få bedre råd.
  • Trygghet i landet og trygghet for landet.
  • Flere i jobb, færre på trygd.
  • Mer læring, mindre skjerm i skolen.
  • Kortere ventetid for behandling.
  • Mer kraft, mer nett, mer enøk.
Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (5)

– Får se

– Folk skal få bedre råd. Det har du vært ute med før. Hvordan skal det skje utover reallønnsvekstenØkning i lønn som er større enn prisstigningen, slik at kjøpekraften øker som lønnsoppgjøret gir?

– Når rentene begynner å gå ned, blir de månedlige renteutgiftene lavere.

– Det er langt fra sikkert at rentene skal ned i år?

– Det får vi se. Rentetoppen er nådd og jeg er trygg på at de skal ned, uten at det er mulig å datofeste når det vil skje. Så setter vi ned barnehageprisene fra 1. august fra 3000 til 2000 kroner måneden og til 1500 kroner i mindre kommuner. Og pensjonistene fikk et meget bra oppgjør i fjor og et bra i år. Og studentene får økt studiestøtte.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (6)

– Forslitte tall

Han legger til at et nytt kull kommer inn i skolefritidsordningen, med gratis plass.

– Samlet betyr det at folk skal få bedre råd i år. Vi ser tegn til at vendepunktet i norsk økonomi kommer. Prisstigningen avtar, rentene skal ned og folk får bedre råd. Vi tar tak i de temaene folk er opptatt av: Trygghet for landet og rundt landet. Vi ruster opp politi og beredskap her hjemme.

– Det er en utfordring knyttet til Aps manglende oppslu*tning; mange har ikke tillit til deg og prosjektet ditt?

– Det begynner å bli forslitte tall. Det var en valgundersøkelse i høst, hvor velgerne, helt forståelig, etter et dårlig valg, peker på ledelsen. Det har vi tatt på alvor. Vi må jobbe bedre og det mener jeg vi gjør nå.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (7)

– Dere sliter spesielt med unge velgere, spesielt unge menn – bare syv prosent unge menn stemte på dere i høst – og målinger viser at unge kvinner også strømmer mot høyresiden?

– Det har vi også en plan for. Vi har vært gjennom en periode med stor utrygghet. Det har fått velgere til å til å trekke seg litt tilbake fra de styrende partiene i regjering. Jeg tror ikke de har flyttet varig til andre partier, men mange har satt seg på gjerdet eller gått til andre rødgrønne partier.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (8)

– Og den planen er?

– Det alle foreldre og besteforeldre er opptatt av: Ungene våre og å utvikle skolen.

– Nye tall viser at det har vært en sterk økning i psykisk sykdom blant unge?

– Det er en av de største utfordringene vi har. Det har gått over noen år nå. Vi gjennomfører en opptrappingsplan for psykisk helse, med betydelige ressurser. De fleste psykiske planene er ikke sykdom, det er uro, angst og dårlig søvn. Da trenger du ikke behandling, men en samtalepartner på skolen eller i nærmiljøet.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (9)

Han sier de vil ha skjermbruken kraftig ned på skolene.

– Vi tar grep som å ta mobilen ut av klasserommene, og prioriterer mer lesing. Vi satser på flere og bedre fysiske lærebøker. Jeg var nylig på Sellanrå skole i Molde. Der låner ungene i snitt 20 bøker i året på biblioteket fordi biblioteket og lærerne er bra og har fokus på leselyst. Det gir håp.

Jonas Gahr Støre lover knallhard kamp: – Jeg har en plan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5694

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.