Botbreuk of fractuur opgelopen? Behandeling en genezing! (2024)

Een fractuur is niets anders dan een botbreuk. Dokters gebruiken graag het woord fractuur wat breuk betekent. Een breuk in het bot. Een botbreuk is gemakkelijk te herkennen. Waar u uw bot heeft gebroken zwelt op en wordt gevoelig. Kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen voor een schadevergoeding?

Ook kan een ledemaat er raar bijhangen of er kan zelfs een bot uitsteken. Ieder bot in het lichaam kan breken. Veel voorkomende fracturen en aandoening door botbreuken zijn een gebroken hand, gebroken heup, gebroken schouderblad, gebroken sleutelbeen en een gebroken vinger.

Botbreuk of fractuur opgelopen? Behandeling en genezing! (1)

Er zijn verschillende soorten van fracturen. Het bot kan ook op verschillende manieren breken. Als u extra kosten moet maken en iemand anders is aansprakelijk voor uw botbreuk dan spreekt men van letselschade en kunt u de ander verantwoordelijk stellen en een schadevergoeding eisen.

Andere artikelen:

  • Letselschade forum: plaats een bericht
  • Lichamelijk letsel opgelopen
  • Ski ongeval of snowboard ongeluk
  • Knie letsel
  • Gewond door vuurwerk: gehoorschade, oogletsel,…
  • Pols letselschade opgelopen

Als u te maken krijgt met een gebroken bot zorg er dan voor dat u het getroffen gebied zo min mogelijk beweegt. Probeer het gebroken lichaamsdeel zo stil mogelijk te houden. Als het een been of voet is, kunt u een kussen of een opgerolde jas onder de gebroken ledemaat leggen om het te ondersteunen en te immobiliseren. U belt direct met 112 als u te maken heeft met open botbreuken, hevige pijnen, de huidskleur die blauw en bleek wordt en bij breuken van het bot in been, bekken en heup.

Oorzaken van een fractuur of botbreuk

Vaak krijgt u een fractuur omdat er een ongeval of ongeluk gebeurt. Hier komt over het algemeen enig geweld aan te pas. U moet hierbij denken aan het krijgen van een fractuur of botbreuk door de val van een trapje, een ongeluk met de fiets, verdraaiing tijdens het sporten of iets dergelijks. Ook kunnen fracturen ontstaan doordat het bot zwak is. Osteoporose of botontkalking wat broze botten geeft is daar een voorbeeld van.

Ook bestaan er zogenaamde stressfracturen. Hierbij wordt een bot door werkzaamheden of sport langdurig met een piekbelasting belast waardoor er haarscheurtjes optreden. Dokters maken altijd een röntgenfoto van een gebroken bot. De fractuur is dan duidelijk te zien. Een bekende breuk is de zogenaamde Colles-fractuur die ontstaat als u met een gestrekte arm valt en waarbij u het uiteinde van uw spaakbeen, die dokters radius noemen, breekt.

Soorten van botbreuken of fracturen

Er zijn bij een breuk in het bot verschillende typen van botbreuken en fracturen te onderscheiden: dwarse fractuur, spiraal fractuur, greenstick fractuur, comminutieve fractuur, avulsie fractuur en compressiefractuur. Deze typen botbreuken zijn onder te verdelen in gesloten en open fracturen. Eenvoudige fracturen of gesloten fracturen waarbij de huid intact is gebleven en er niets uit de huid steekt. Of er zijn open gecompliceerde fracturen met een open wond waarbij er een bot kan uitsteken.

Typen van fractuur en breuken in het bot

Dwarse fracturen zijn bot breuken waarbij het bot recht door het midden is gebroken. Breuken die veel ontstaan in armen en benen door een ongeluk of ongeval.

  • Greenstick fractuur. Dit is een fractuur aan slecht één kant van het bot. Greenstick fracturen ontstaan alleen bij kinderen omdat de botten tijdens de kinderjaren zo buigzaam zijn dat ze niet door midden willen breken.
  • Spiraal fractuur. Hierbij breekt het bot schuin door het bot. Verdraaiing die een bot breuk tot gevolg hebben zijn vaak een spiraalfractuur.
  • Comminutieve fractuur. Bij de comminutieve fracturen of verbrijzelingen is het bot in verschillende kleine delen gebroken. Vaak is hier een flinke klap aan vooraf gegaan.
  • Compressiefractuur. Als een enigszins zacht bot heftig wordt ingedrukt ontstaat er een compressiefractuur. Compressiefracturen komen veel voor in de wervelkolom.
  • Avulsiefractuur. Bij een avulsiefractuur is er sprake van een afgescheurd stuk bot. Kruislingse fracturen zijn botbreuken waarbij de fractuur haaks op het bot staat.
  • Epifysiolysis fractuur. Epifysiolysis of een groeischijf breuk zijn fracturen die bij kinderen en jongeren voorkomen die nog in de groei zijn.

Behandeling en vastzetten van gebroken botten en fracturen

De behandeling van een botbreuk hangt af van de locatie en ernst van de breuk en kan variëren van rust en immobilisatie tot chirurgische ingrepen. Over het algemeen zijn er twee soorten behandelingen voor botbreuken:

  1. Conservatieve behandeling: Dit is een niet-chirurgische behandeling die meestal wordt gebruikt voor eenvoudige botbreuken waarbij de botten nog op hun plaats zitten. De behandeling kan bestaan uit het plaatsen van een gipsverband of spalk om het gebroken bot te immobiliseren en het te laten genezen. Het gips of de spalk wordt gedurende een bepaalde periode gedragen totdat de botbreuk is genezen.
  2. Chirurgische behandeling: Dit kan nodig zijn voor ernstige botbreuken waarbij de botten niet goed op hun plaats zitten of als de breuk niet geneest met een conservatieve behandeling. Chirurgische behandeling kan omvatten het plaatsen van interne fixatie (zoals pennen, platen of schroeven) om de botten op hun plaats te houden, of externe fixatie (zoals een metalen frame dat om het gebroken bot wordt geplaatst en vastgemaakt aan pinnen die in het bot worden geplaatst). Na een operatie kan een gipsverband of spalk worden aangebracht om het gebroken bot te immobiliseren.

Naast deze behandelingen kan de arts pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten en antibiotica voorschrijven om infectie te voorkomen. Fysiotherapie kan ook nodig zijn om de bewegingsmogelijkheden van de getroffen ledemaat te herstellen nadat de breuk is genezen.

Gebroken botten worden vastgezet met:

  • gips,
  • kunststof verban,
  • of osteosynthese.

Bijna alle fracturen moeten worden gezet om te genezen. Dit (vast)zetten is nodig om ervoor te zorgen dat de breukvlakken weer netjes aan elkaar groeien. Als de botten weer netjes aansluiten zal het gebroken bot goed genezen. Er zijn veel verschillende methoden om bot weer vast te zetten na een breuk.

De meeste gebruikte manier is wel het toepassen van gips. Het gips, wat tegenwoordig vaak wordt vervangen door een kunststof verband wat hard wordt, wordt om de breuk heen aangebracht zodat alles netjes op zijn plaats blijft en het gebroken bot weer kan aangroeien. Het gips moet enkele weken blijven zitten. Ook kan het gebroken bot op zijn plaats gehouden worden door platen en schroeven. Dit heet ook wel osteosynthese. Bij osteosynthese wordt het bot gefixeerd door de plaat.

Hoe snel geneest een gebroken bot

De stukken bot moeten eerste weer in de gewone positie teruggebracht worden zodat het bot als het aangroeit weer is zoals het voor de breuk was. Een gebroken pols, heup, arm, heup, been of andere botten genezen vrij snel. Volwassen personen kunnen er op rekenen dat een gebroken bot in ongeveer zes tot acht weken weer helemaal genezen is. Botbreuken en fracturen genezen bij kinderen aanmerkelijk sneller. Bij baby’s kan een gebroken bot in twee weken weer helemaal genezen zijn.

Hoe snel een botbreuk geneest, hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd en algehele gezondheid van de persoon, de locatie en ernst van de breuk, en de behandeling die wordt gegeven.

Over het algemeen duurt het enkele weken tot enkele maanden voordat een botbreuk volledig geneest. In de eerste dagen na de breuk wordt er een bloedprop gevormd die de gebroken botten bij elkaar houdt. Vervolgens wordt er nieuw botweefsel gevormd om de breuk te herstellen. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van de breuk en de omvang van de schade.

Sommige factoren kunnen het genezingsproces versnellen, zoals het volgen van een gezond dieet, het nemen van vitamines en mineralen die bijdragen aan de botgezondheid, en regelmatig bewegen om de bloedcirculatie te verbeteren. Ook kan de behandeling die wordt gegeven, zoals het plaatsen van een gipsverband, een spalk of chirurgische ingreep, de genezingstijd verkorten.

Het is belangrijk om de instructies van de arts of orthopedisch specialist op te volgen om het herstelproces te bevorderen en complicaties te voorkomen. Na het verwijderen van het gips of de spalk kan het nog enige tijd duren voordat het bot volledig is hersteld en de persoon weer kan terugkeren naar normale activiteiten.

Wat kunnen complicaties van een breuk in het bot zijn

  1. Vertraagde genezing: Bij sommige botbreuken kan het genezingsproces worden vertraagd, vooral bij oudere mensen of mensen met een slechte bloedsomloop. Dit kan leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis en/of fysiotherapie.
  2. Infectie: Een botbreuk kan leiden tot infectie, vooral als er een open wond is of als de breuk door de huid steekt. Infecties kunnen leiden tot ernstige complicaties en vereisen mogelijk een antibioticabehandeling.
  3. Zenuw- of vaatschade: Soms kan een botbreuk de omliggende zenuwen of bloedvaten beschadigen, wat kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de ledematen. Dit kan ook de bloedtoevoer naar het gebied verstoren, waardoor weefsel kan afsterven.
  4. Verlies van beweging: Als een botbreuk niet goed geneest, kan dit leiden tot verlies van beweging in het aangedane lichaamsdeel. Dit kan permanente invaliditeit veroorzaken.
  5. Osteomyelitis: Dit is een infectie van het bot die kan ontstaan als een botbreuk niet goed geneest of als er een open wond is. Osteomyelitis kan leiden tot pijn, zwelling en roodheid rond de breuk, en kan ernstige complicaties veroorzaken.
  6. Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS): Dit is een aandoening die kan ontstaan als gevolg van een botbreuk, waarbij de patiënt hevige pijn en zwelling ervaart in het aangedane gebied. CRPS kan leiden tot langdurige invaliditeit en kan moeilijk te behandelen zijn.

Botbreuk en letselschade

U kunt een botbreuk op heel veel plekken oplopen: tijdens het sporten, bij een verkeersongeluk, bij een ongeval op het werk. U kunt daar schade door ondervinden. U kunt een flinke tijd niet meer uw favoriete sport uitoefenen. U lijdt loonschade omdat u een tijd niet meer kunt werken. U krijgt posttraumatische dystrofie omdat u altijd pijn heeft. Het bot wil maar niet goed aanhechten waardoor u een behandelingen moet ondergaan waar voor u flinke kosten aan vast zitten.

U moet eenvoudigweg veel kosten maken om uw behandeling tot een goed einde te brengen. Er is dan sprake van letselschade. Als er letselschade in het geding is en een ander is aansprakelijk voor de opgelopen letselschade, dan kunt u een schadevergoeding eisen van de ander. Een letselschade advocaat of een letselschade specialist kan u helpen om een schadeclaim in te dienen. Het is wel belangrijk dat u nauwkeurig alle kosten goed documenteert.

Meest gestelde vragen over een botbreuk of fractuur

Hoe weet ik of ik een botbreuk heb?

Als u vermoedt dat u een botbreuk heeft, zijn er een aantal symptomen om op te letten. Pijn is het meest voorkomende symptoom en kan variëren van mild tot ernstig. Andere symptomen zijn zwelling, blauwe plekken, misvorming of onvermogen om de getroffen ledemaat te bewegen. Als u een van deze symptomen ervaart na een val, een ongeluk of een blessure, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Hoe lang duurt het voordat een botbreuk geneest?

De genezingstijd varieert afhankelijk van het type en de ernst van de botbreuk, evenals de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt. In het algemeen duurt het enkele weken tot enkele maanden voordat een botbreuk volledig geneest. Bij kinderen kan het genezingsproces sneller verlopen dan bij volwassenen. Het is belangrijk om de instructies van uw arts op te volgen om een zo snel mogelijk herstel te bevorderen.

Hoe wordt een botbreuk gediagnosticeerd?

Een arts kan een botbreuk diagnosticeren door middel van een fysiek onderzoek en beeldvormende tests. Tijdens het fysieke onderzoek zal de arts uw ledemaat onderzoeken en vragen stellen over uw symptomen en hoe de blessure is ontstaan. Een röntgenfoto kan worden gebruikt om een botbreuk te bevestigen en de ernst ervan te bepalen. In sommige gevallen kan een MRI-scan of CT-scan worden gebruikt om de diagnose te stellen en de omvang van de blessure te bepalen.

Wat zijn de behandelingsopties voor een botbreuk?

De behandeling hangt af van het type en de ernst van de botbreuk. Het kan bestaan uit rust en immobilisatie, medicatie, fysiotherapie of chirurgische ingrepen. Bij een simpele botbreuk kan immobilisatie, zoals het dragen van een spalk of gips, voldoende zijn om het bot te laten genezen. Bij meer complexe breuken kan een operatie nodig zijn om de botten in de juiste positie te zetten en te fixeren met pennen, platen of schroeven.

Hoe kan ik het genezingsproces versnellen?

Het is belangrijk om de instructies van uw arts op te volgen om het genezingsproces te bevorderen. Dit kan onder meer rust, immobilisatie, medicatie, fysiotherapie of chirurgie omvatten. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, waaronder een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Vermijd roken en alcohol, omdat deze uw herstel kunnen vertragen.

Botbreuk of fractuur opgelopen? Behandeling en genezing! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5882

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.